Open dag OKK

Den Helder - SV OKK organiseert op zondag 25 November een Open Dag Taiji en Qi gong in Sporthal Marsdiep aan de Marsdiepstraat 282 in Den Helder.

 

De open dag begint om 14.00 en duurt  tot 16.30 De deelnemers aan de verschillende lessen laten zien wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben, tevens worden er taiji demonstraties en twee workshops taiji en qi gong gegeven waaraan iedereen kan meedoen.

 

Het is een uitstekende manier om kennis te  maken met deze onderdelen die als algemene doelstelling hebben het verbeteren van de  kwaliteit van leven.

Tijdens de workshops leer je op een aangename en eenvoudige manier te bewegen en daardoor te ontspannen. De bewegingen zijn eenvoudig, zacht en rond. Als je regelmatig taiji en of qi gong doet verbetert je evenwicht, waardoor het valrisico wordt verminderd.

 

 

 

Voor meer informatie mail naar jan.plomp@planet.nl of bel 0640753215

 

Afscheid De Mijlpaal

Beste Taiji Leden,

Na 15 jaar in de Mijlpaal gezeten te hebben is het moment aangebroken voor de maandagochtend en de vrijdagochtend les om te verhuizen naar een nieuwe en betere locatie. De maandagavond les blijft voorlopig nog in de mijlpaal.

De startdatums op de nieuwe locatie.
- De maandagochtend les start op: maandag 5 december 2016.
  De lessen en lestijden blijven hetzelfde.
- De vrijdagochtend les start op:  vrijdag 9 december 2016.
  De lessen en lestijden blijven hetzelfde.


Het Adres van de nieuwe locatie:

Sport Spirit
Energieweg 16 (naast de Praxis)
1785 AD Den Helder


Bijzonderheden:
- Er is genoeg parkeerruimte om en rond de locatie;
- Er is een onoverdekte fietsenstalling;
- Er zijn twee kleedkamers beschikbaar, hiervoor moet je door de kantine
  lopen;
- Er is geen douche ruimte beschikbaar;
- Toiletten zijn bij de Entree binnen;
- Er is een kantine waar je koffie,  thee en of andere frisdranken kan
  verkrijgen tegen een kleine vergoeding;
- De klimaat voorziening is goed en er is vloerverwarming.
- Om de sportschool te bereiken moeten er trappen genomen worden
  (zie dit als een extra training en een warming up);
- Er zijn geen spiegels.

Even kort samen gevat.
- Deze week zijn de ochtendlessen nog in de Mijlpaal.

  Op 5 en 9 december starten we bij Sport Spirit.
- De maandag avondlessen blijven voorlopig nog gewoon in de Mijlpaal.

Ik hoop jullie (de ochtend groepen) op 5 en op 9 december te verwelkomen op de nieuwe locatie.

Hierbij wil ik Tinus Lustig van Sport Spirit alvast heel hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van zijn locatie. Voor degene die extra aan hun conditie willen gaan werken kunnen als we er beginnen kijken welke mogelijkheden Sport Spirit nog meer te bieden heeft om nog vitaler en energieker  in het leven te kunnen staan.

Vriendelijke groeten
Sifu Jan

Openbaar vervoer:
De locatie kan per openbaar vervoer bereikt worden, je moet alleen nog een klein stukje lopen (4 minuten lopen). De buslijnen waarmee je bij de locatie kan komen zijn:

Lijn  34 (Richting Schooten) - uitstappen bij Bushalte Quelderduijn
Lijn 135                                 - uitstappen bij Bushalte Quelderduijn

Lijn 158 (ik weet niet zeker of je ergens moet overstappen)

Norbert Reinderman officieel Qigong instructeur

18 oktober 2016 was de bekroning van 2,5 jaar hard trainen in Linköping (Zweden). Die dag rondde ik officieel mijn opleiding Qigong af onder de bezielende leiding van Damo Mitchell van de internationale school Lotus Neigong. Waarom trainen in Zweden en niet gewoon Nederland vraag je je misschien af. Dat komt doordat qigong in Nederland veelal een verwaterde vorm is. Om de oorspronkelijke kunst te leren, zou je eigenlijk naar China moeten. Gelukkig heeft Damo Mitchell daar jaren onder diverse grootmeesters getraind en heeft de gave om complexe onderwerpen heel logisch en stapsgewijs uit te leggen. In 2012 maakte ik voor het eerst kennis met hem en was dusdanig onder de indruk dat ik sindsdien een trouwe volgeling ben. Ook al is dat in Zweden of in Engeland.

 

Samen met nog twee Nederlanders maakte ik deel uit van een groep van ruim 40 deelnemers uit Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Litouwen. Voor de afsluitingscursus moesten we in vier dagen tijd laten zien of we alle principes goed in onze oefeningen had geïntegreerd. Aangezien het een vereiste is om dagelijks 1 tot 2 uur te trainen, zag ik dit examen met vertrouwen tegemoet. Na een korte evaluatie en instructies m.b.t. toekomstige training werden de diploma’s uitgereikt en was het weer snel terug naar waar het allemaal om draait: trainen en nog eens trainen.

 

Het mooie aan qigong is dat het oneindig diep gaat. Met veel aandacht, herhaling, en steeds diepere ontspanning gaan er inwendig steeds meer deuren open en krijg je geleidelijk een steeds betere beheersing over je lichaamsdynamiek en subtiele energie, oftewel qi.

 

Hoewel qigong bij veel mensen nog veel vraagtekens oproept, zie ik hoe dit eeuwenoude systeem een positieve bijdrage levert aan veel mensen. Vandaar dat ik met dit diploma op zak me nog meer in wil zetten om deze bewegingsleer te promoten. Fysiotherapie en Trainingscentrum De Linie heeft daarbij een primeur in Nederland omdat de andere 2 Nederlanders (nog) geen les geven.

 

De lessen zijn elke donderdagavond van 19:00 tot 20:00. Voor nadere info klik hier.

 

 

 

Tai Chi Den Helder boert weer goed op STN Festival 2013.

Klein maar fijn zullen we maar zeggen over onze delegatie voor het STN festival jaargang 2013. Bewapend met slaaptekort, tom tom en Jan zijn survivalkratje toog de Tai Chi Den Helder karavaan door de mist naar Utrecht. Na een emotioneel weerzien op het parkeerterrein was het snel inschrijven en posities innemen op de tribune. Coby merkte op dat het rangeerterrein veel te klein was opgesteld en greep kordaat in. Pardoes gingen de tafels verder aan de kant en keerde de psychologische rust weer terug. Zij het tijdelijk want het thema van de dag was toch wel de veelal onbegrijpelijjke jurering. Opzichter Jan noteerde alle cijfers van de tegenpartijen om te zien of we op medailleschema lagen. Na de eerste wedstrijd kwam de chi bij Coby haar ogen uit en was haar geest eigenlijk alweer in de auto. Na de kalmerende en inspirerende peptalk van Jan keerde de geest weer terug en was het op naar de volgende wedstrijden. Na wat gevechten met het rode lint en juryleden die irritant in de weg stonden met hun tafeltjes rondde ikzelf de zwaar verminkte chen 56 af, die  uiteindelijk toch goed voor zilver. Na het ochtendprogramma was er eerst een hoop onnodig en onhandig gepraat van de organisatie, vervolgd door een aantal demonstraties waarvan het niveau helaas lang niet op alle fronten een nationaal niveau waardig waren. Maar goed, een mens raakt ook verwend in de loop der jaren.

Na de pauze was het tijd voor de wapenvormen waarin iedereen weer aan de bak mocht. Net als in de ochtend rezen hier weer de nodige vraagtekens over de jurering en werd het op de tribune uiteindelijk steeds meliger naarmate het einde naderde. Om 5 uur was het dan tijd om te zien wie er allemaal op het erepodium mochten springen. Uiteindelijk had iedereen een onderzettertje (meer of minder) erbij en was het weer een grote happy family (zie foto). Ook Jan was heppie met onze resultaten en kon gelukkig met een gerust hart slapen. Bij deze dus weer een applaus voor onszelf en ik denk dat iedereen zo zijn eigen lessen heeft geleerd. Of gewoon een leuke dag gehad, niet waar? Op naar volgende avonturen!    

Wereld tai chi dag 2012

Op de laatste zaterdag van april is de jaarlijkse World Tai Chi dag. In 65 landen wereldwijd wordt in de openlucht vanaf 10 uur ‘s morgens Tai Chi beoefend. In 2012 onder het motto ‘Eén beweging – één adem’. De dag werd voor het eerst in 1999 georganiseerd en is sindsdien jaarlijks uitgebreid met meer deelnemende landen. Uiteraard deed Den Helder mee aan deze bijzondere dag hoewel de weersomstandigheden behoorlijk tegen zaten. Ondanks de regen en harde wind kwamen een tiental beoefenaars onder leiding van drie leraren naar het Julianapark om een demonstratie te geven in de hoop dat toch een paar voorbijgangers aan zouden sluiten om op deze manier kennis te maken met deze gezonde sport. Lees verder...

Tai Chi Den Helder levert weer goede prestatie op STN festival 2011

Alles was dit jaar een beetje anders. Een andere locatie, een kleinere ploeg, een kleinere zaal en bij de meeste onderdelen maar drie minuten om te laten zien waar je een jaar op gezweet hebt. De Helderse karavaan ging om 7 uur en route naar het zuiden. Coby zat naast Tom T. die heel goed de weg wist, tenminste tot vlakbij Nieuwegein waar er na wat getoeter, rode lichten en voorsorteren een kort overleg was. Na een slechte nachtrust, buikkrampen en gezonde nervositeit gaf Coby de vlag over aan het Panda duo Jan en ondergetekende. Deze reden in een ruk door naar het complex Merwestein dat voor deze dag een en al Tai Chi ademde. Al snel was een plek op de tribune veroverd van waaruit alles gecoordineerd werd. Edward mocht het spits afbijten met de ingekorte versie van de Yang 113. In rap tempo volgde daarna alle andere leden, al was het door het uitlopen van de velden wat aanpassen geblazen.

Na de ochtend zat het grote deel er al op en was het tijd om wat te ontspannen bij het demoprogramma. Er werd begonnen met Chi drummen, al maakte het bij mij persoonlijk weinig chi los. Daarna nog diverse demonstraties waarbij het niveau nogal wisselend was. Hoogtepunten waren de bagua demo van sifu Eleonora, de inmiddels traditionele Systema demo van Jan Bloem en de vrolijke uitvoering van de wandelstok van Peter Wolfrum

Na deze pauze was het de beurt aan de dames voor alle waaieronderdelen. Genimah deed mee met zowaar twee waaiervormen, Coby en Marriet elk een, maar  deze gaven daarna een strakke duo vorm ten tonele.  Rond 4 uur was alles voor elkaar en kon er nog worden genoten van strakke duovormen van het team Long Fei uit Engeland die die middag de meeste medailles in ontvangst namen.

Maar.. Tai chi Den Helder heeft net als voorgaande jaren goed geboerd en mocht in totaal 1 gouden, 2 zilveren en drie bronzen medailles in ontvangst nemen.

Onze dank gaat ook dit jaar uiteraard weer uit naar Jan Plomp die ons met zijn engelengeduld weer tot dit niveau gestuwd heeft. We hebben er weer van geleerd en met de lessen op zak gaan de gedachten envoorbereiding alweer langzaam uit naar 2012.

 

Norbert

Het team 2009 met 18 medailles
Het team 2009 met 18 medailles

Tai Chi Den Helder wederom volop in de prijzen

21 november was de dag waar velen van ons weken naar toe hadden geleefd om al het zure zweet in tastbare resultaten om te zetten: Het STN festival 2009. Net als vorig jaar konden de Tai Chi jutters na veel extra trainingen uiteindelijk met 18 medailes naar op de groepsfoto (In de verschillende categorien werden zeven eerste plaatsen, zes tweede plaatsen en vijf derde plaatsen gehaald) De gebroeders Joep en Koen Kikkert behaalden beiden medailles voor de onderdelen zwaard en sabel en mochten ook nog de speciale prijs voor veelbelovende aanstormende jeug in ontvangst nemen. Ook de school van Richard Zwaart, Jian aan zee, wist de eerste plek te prolongeren bij de groepsdemonstratie.
Verder was het tussen de middag genieten van de diverse demonstraties. Waar ik persoonlijk naar uitkeek was de Wudang demonstratie van Ismet Himmet die vorig jaar bij menigeen een diepe indruk had gemaakt. Deze Berlijner bekwaamt zich sinds 1985 in de krijgskunst. Hij heeft zes jaar in China in het Wudang gebergte klooster gewoond om het Wudang interne vechtsysteem te bestuderen. Hij heeft aldaar getraind met de grootmeesters Long Jin Ju, You Xuan De, Tang Li Long en Yuen Li Min. Ismet is een gekwalificeerde instructeur in Taijiquan, Baguazhang, Xingyi and Bajiquan in al hun aspecten. Voor meer info kun je kijken op zijn website (in het duits) of via youtube hier of hier. Ook op herhaling was de Systema demonstratie van Jan bloem. Wie zijn vloeiende technieken nog eens wil bewonderen klikt hier. Helaas moest het festival het dit jaar zonder de Italiaanse delegatie stellen. Een gemis omdat zij het algehele niveau omhoog tillen. (Overigens hebben ze wel een nieuwe website. Verder zal ik ze in mijn beste Italiaans nog onze nieuwjaarswensen toe sturen en vragen of ze volgend jaar weer kunnen overwegen om naar kikkerland af te reizen.) 

Voor de uitslagen, video's en foto's kun je kijken op de website van de STN.

Een andere aanrader is het verslag van het STN festival (en andere Tai Chi evenementen) van Nel van Biezen.

"Onze" Lorraine haalt welverdiende zwarte band

 

DEN HELDER - De 16-jarige Loraine Sonnemans behaalde afgelopen weekend haar 1e dan karate. Ze heeft er jaren hard voor getraind.

Op 6-jarige leeftijd begon de Heldere Loraine Sonnemans met karate bij sportschool Theo Komen. Ze haalde al spoedig haar banden, maar omdat je voor de 1e Dan (zwarte band) leeftijd gebonden bent , tenminste 15 jaar, deed ze in 2003 een andere karate stijl erbij. De stijl Genseiryu in Anna Paulowna.

Met deze stijl deed ze voor het eerst wedstijden. In 2005 is ze gestopt bij Theo Komen en sindsdien traint ze bij sportschool. Raymond Snel in Leeuwarden. Twee maanden lang moest ze vier keer per week naar Leeuwarden, om voor het examen van de 1e Dan te trainen. Naast haar school was het een zware opgave. (Helders Weekblad, 7-4-2009)

Tai Chi Den Helder volop in de prijzen

22 november was in meerdere opzichten weer een geslaagde dag. In de erste plaats om de prestaties van alle deelnemers die na veel extra trainingen uiteindelijk 18 medailes in de wacht sleepten. Thelma Kikkert had aan het eind van de dag maar liefst 4 medailles om haar nek en werd daardoor ook nog eens bekroond als atlete van de dag. Een heel mooie prestatie. Ook de sportschool van Richard Zwaart, Jian aan zee, wist te imponeren door er met het goud vandoor te gaan bij de groepsdemonstratie.
Verder was het tussen de middag genieten van de diverse demonstraties. Vooral de Wudang demonstratie van Ismet Himmet maakte diepe indruk. Deze Berlijner bekwaamt zich sinds 1985 in de krijgskunst. Hij heeft zes jaar in China in het Wudang gebergte klooster gewoond om het Wudang interne vechtsysteem te bestuderen. Hij heeft aldaar getraind met de grootmeesters Long Jin Ju, You Xuan De, Tang Li Long en Yuen Li Min. Ismet is een gekwalificeerde instructeur in Taijiquan, Baguazhang, Xingyi and Bajiquan in al hun aspecten. Deze demonstratie biedt de mogelijk om een geheel andere tak van taijiquan te zien dan de gebruikelijke Chen, Yang, Wu en Sun stijl. Voor meer info kun je kijken op zijn website (in het duits) of via youtube hier of hier. Meer info vind je in de rubriek Tai chi Festival 2008 (rechts). Ook de Systema demonstratie van Jan bloem wist indruk te maken. Wie zijn vloeiende technieken nog eens wil bewonderen klikt hier.
Tenslotte wist de Italiaanse delegatie weer op diverse onderdelen indruk te maken.  Met hun fraaie witte Shaolin kostuums waren hun serene en vloeiende uitvoeringen weer een lust voor het oog en een bron van inspiratie om naar toe te werken. Wie zich verder in de Italiaanse keuken wil verdiepen klikt voor meer info en foto's hier.