Tai Chi als zelfverdediging (applicaties)

Tui Shou - Pushing hands

Pushing Hands (Tui Shou) is een zachte, speelse en uitdagende tweepersoons oefenvorm om de martiale aspecten van Tai Chi Chuan te verkennen en ontwikkelen. De aanrakingen zijn zacht en ontspannen, maar al snel effectief om de oefenpartner uit evenwicht te brengen. Het uitdagende aspect zit ‘m in het feit dat je in het contact met de ander aandacht geeft aan je eigen gespannenheid. Je zou pushing hands kunnen zien als een meditatie voor twee personen. Meestal wordt begonnen met het leren van Fixed Step Tui Shou wat vooral helpt de aarding te ontwikkelen. Daarna kan overgegaan worden tot Moving Step Tui Shou, wat goed voetenwerk en lichte wendbaarheid ontwikkelt. Helaas blijven de meeste beoefenaars steken in fixed step tui shou, als men daar al aan toekomt.

Pushing Hands is voor iedereen geschikt; geslacht, leeftijd en kracht zijn van ondergeschikt belang. Wie zonder fysieke problemen de vorm kan beoefenen, kan ook Pushing Hands leren. Wat telt is de bereidheid je eigen spanningen te voelen, de bereidheid om eerst te verliezen voordat je klaar bent om te winnen en de bereidheid om mee te geven en
los te laten. De winst is, dat je evenwicht, structuur en ontspanning leert ontwikkelen en dat je spelenderwijs met fysieke druk om leert gaan door die druk op te nemen of te ontwijken. Ook niet mis is, dat er heel wat afgelachen wordt bij dit spel.
(Tekst afkomstig van www.lianong.nl)

 

Zelf Push hands leren? kijk dan eens op de push hands club.

 

Video's

Push hands en vrouwen

De basisprincipes van Push hands

Chen Manching in actie

Indrukwekkende demo van een 93-jarige meester