Tai Chi vorm 42

Video's van Tai Chi vorm 42

Oorsprong en structuur van gecombineerde Tai chi vorm 42

 

De laatste paar honderd jaar van de ontwikkeling van Tai Chi Chuan is men getuige geweest   van de ontwikkeling van veel Verschillende scholen en stijlen. Tot de oprichting van de Chinese Republiek had elke school of stijl een beperkt aantal en geselecteerd aantal deelnemers. Daarom werd beslist dat onder leiding van de staats commissie van fysieke cultuur en sport verschillende Tai Chi Chuan vormen, waaronder de 24 vorm, de 48 vorm en de 88 vorm, maar ook wapenvormen gemaakt en gepromoot moesten worden. Het resultaat van deze campagne was de populariteit van en de interesse in Tai Chi Chuan is toe genomen. Deze ontwikkeling was goed voor China en voor de rest van de wereld. De toegenomen interesse van de laatste tijd is een instrument geweest voor het internationaliseren van Tai Chi Chuan en heeft geleid tot internationale uitwisselingen en wedstrijden.

Gedurende de uitwisselingen en de voortdurende vraag naar wedstrijden begonnen de organisatoren verschillende problemen te ondervinden, zoals weinig uniformiteit in structuur en inhoud van de oudere traditionele systemen. Daarom organiseerde de Chines Martial Arts Research Institute in 1989 een meeting van prominente martial arts professoren, specialisten, coaches, en meesters van de belangrijkste tai Chi Chuan scholen om verschillende wedstrijd- routines te ontwikkelen dit om de interactie en de ontwikkeling van Tai Chi Chuan beter tot zijn recht te laten komen. Als de routine klaar was werden er experts en professoren uitgenodigd om te examineren en om de routine te evalueren.

Bij de ontwikkelaars zaten 21 van China’s meest gerespecteerde en leidende autoriteiten van verschillende traditionele Tai Chi Chuan families en sommige ook met een academische achtergrond (om een paar namen te noemen: Yang Zhen Dou (Yang familie), Chen Xiao Wang (Chen familie) Li Tianji  (Sun familie), Li Binci, Li Deyin, Kan Guixiang, Wu Bin en Feng Zhiqiang)

 De gecombineerde 42 vorm  Tai Chi Chuan werd ontwikkeld toen Tai Chi Chuan als wedstrijdsport populair werd in de jaren 1980. Het was nodig om een emeenschappelijke stijl van Tai Chi Chuan te ontwikkelen zodat wedstrijddeelnemers aan de wedstrijden mee konden doen waarbij de reglementen duidelijk waren. Na een paar modificaties werd de 42 vorm aangenomen en gepubliceerd door de Chinese Wushu Association en erkend en geaccepteerd door de internationale Wushu Federatie (IWUF).

Deze routine is gebaseerd op de traditionele routines en reflecteren de kennis en ervaring van deze meesters. De ontwikkelaars van deze routine hebben een groot aantal historische gegevens en documenten geraadpleegd zodat er een goede routine ontstaan is met een goede inhoud, de juiste karakteristieken, en goede structuur en moeilijkheidsgraad van bewegen, wat ook overeenkomt met de internationale competitie regels en reglementen. De 42 routine is goed ontvangen bij de deelnemers, coaches en de internationale wedstrijdleiding. Het gevolg van deze routine is dat de deelnemers naar een hoger niveau gebracht worden zonder daarbij de traditionele principes en karakteristieken uit het oog te verliezen.

 De 42 vorm werd voor het eerst geïntroduceerd bij de 11e Asian Games die door China georganiseerd werden in 1990. 47 landen deden er aan mee. De reglementen worden nou gebruikt in alle Wereld en Europese kampioenschappen en geven de deelnemer de mogelijkheid zijn of haar totale vaardigheid en kennis van Tai Chi Chuan te demonstreren.

 De 42 vorm bevat een aantal ingewikkelde en gecompliceerde bewegingen die een grotere fysieke inspanning vereisen dan sommige eenvoudige routines. In geen geval conflicteert het of schakelt het de traditionele vormen van Tai Chi Chuan uit.

Iemand die aan Tai Chi Chuan doet is niet verplicht deel te nemen aan wedstrijden. Maar als je aan de 42 vorm meedoet leer je de verschillende vormen en hun unieke karakteristieken begrijpen.

 

Structuur van de 42 vorm

 

De 42 vorm is verdeeld in 4 paragrafen. De paragrafen bevatten bepaalde houdingen.

Bij deze houdingen hebben we te maken met:

-           De handhouding;

-           De standen ;

-           Arm en hand technieken;

-           Voetenwerk;

-           Kick;

-           Balans;

-           Stijl;

De houdingen zijn weer onderverdeeld in subhoudingen die je moet doen om tot de eindhouding te komen. Het aantal subhoudingen is 194. Er zitten weer bewegingen tussen de subhoudingen om tot die houding te komen.

Bij de traditionele vormen worden de rechter ledematen meer belast dan de linker.

De 42 vorm heeft een evenwichtige belasting, wat beter is voor de totaal ontwikkeling van het lichaam. Bij het lopen van de vorm wordt er een liggende S vorm gelopen. Je eindigt een paar passen achter het punt waar je begonnen bent.


Verdere links mbt de vorm 42

Uitgebreide beschrijving van de vorm 42 door Dr. Paul Lam (Engels)

De ontstaansgeschiedenis van de moderne vorm 42

Lijst met de 42 bewegingen in het Chinees en Engels

Een eenvoudige lijst van de 42 bewegingen (Engels)

 

Bewegingen Yang 42
42.pdf
Adobe Acrobat Document 753.1 KB