Tai Chi Kungfu waaiervorm 1 - 52 bewegingen

Waaiervorm tijdens Wereld Tai chi dag (Den Helder 2007)
Waaiervorm tijdens Wereld Tai chi dag (Den Helder 2007)

Video's Tai Chi waaiervorm 1

De oorsprong

Taiji Kungfu Fan is een nieuwe Chinese sport met de dynamiek van wushu-kungfu, de sierlijkheid van Taijiquan en wordt uitgevoerd met een bamboe waaier op Chinese kungfu muziek.

De waaier wordt traditioneel als uiting van sierlijkheid gezien, hier zijn vele vormen in te vinden, maar werd in het verleden ook als wapen gebruikt. Met name een metalen waaier is scherp als een mes. Bij tai chi zijn de bewegingen langzaam en vloeiend, bij wushu-kungfu zijn deze vlug en fel. De combinatie hiervan wordt samengebracht in de Taiji Kungfu Fan vorm, ontwikkeld door de fameuze professor Li Deyin. Wat deze nieuwe sport zo bijzonder maakt, is de muziek. In taiji en kungfu wordt muziek als achtergrond gebruikt.  Dit versterkt de sfeer, maar is niet functioneel. In Taiji Kungfu Fan zijn de bewegingen en de muziek net als bij dans aan elkaar verbonden. Er is een choreografie die precies op de muziek past.  Hij brengt hier de diverse taiji en kungfu stijlen samen, wat het e.e.a. complex maakt voor de uitvoering. In de lessen gebruiken wij een bamboe waaier. Taiji Kungfu fan wordt uitgevoerd op muziek: "The Song of Kungfu".

Letterlijk een vorm voor de sportievelingen, want dit is een echte uitdaging.Tai chi  Kungfu Fan is in 2001 ontwikkeld voor de Olympische Spelen 2008 te Beijing toen Beijing in de race was om het gastland te mogen zijn voor de Olympische Spelen. De eerste demonstratie bestond uit 2008 sporters en deze routine werd op verschillende momenten uitgevoerd met soms wel 8.000 sporters. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing werd er een demonstratie taiji uitgevoerd door 2008 taiji beoefenaars en een solist.

Deze Chinese sport is ideaal voor tai chi  en kungfu beoefenaars, turners, ritmische gymnastiek beoefenaars en dansers. Tai chi Kungfu Fan (waaier) 52-oefeningen (Prof. Li Deyin) is een sportprestatie gerichte sport en is pittig. Het is een uitdaging om eerst een sierlijke beweging te maken en daarna een felle. En dat precies op de muziek.

Aanvullende links:

 

De lijst met alle bewegingen (Engels)

Tai chi waaier applicaties

Instructieboek van de waaiervorm (Engels)

Achtergrond informatie over de Tai Chi waaier
Inkijkexemplaar TAIJI WAAIER.doc
Microsoft Word Document 580.0 KB